Muzeul Satului Vâlcean


Categorie: Muzee
Perioada: sec. XVIII - XX
Importanta: B
Cod LMI: VL-II-a-B-09693
Adresa:
Localitate: sat BUJORENI; comuna BUJORENI
Judet: Valcea
Regiune: Oltenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean Muzeul Satului Vâlcean

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 31-Jul-2009

Muzeul Satului Valcean si-a conturat profilul sau tematic, inca din 1974, sub forma unui sat-muzeu menit sa reconstituie pe o suprafata de opt hectare, imaginea functionala a unei asezari traditionale, cu toate institutiile sale social-culturale. Gospodariile si constructiile comunitare au fost transferate din diferite localitati ale judetului Valceasi repartizate in patru sectoare:
1. Sectorul gospodarie-locuinta cuprinde 72 de case si peste 10000 de piese muzeistice, ilustrand structura gospodariei dupa ocupatiile traditionale (agicultura, pomicultura, viticultura, cresterea animalelor), sau mestesugurile populare. Se remarca in mod deosebit casele cu foisor din zona Horezu (comunele Maldaresti, Stoenesti, Barbatesti), gospodariile specializate in viticultura, din zona Dragasani (satele Prundeni, Olteanca Mitrofani), in pomicultura din comunele Alunu, Tomsani, Cernisoara, ori cresterea animalelor din zona montana, satele Boisoara, Pascoaia-Brezoi.
Alaturi de locuinte au fost aduse si o serie de constructii anexe: patule, magazii, fanare, cotete.
2. Sectorul Social-cultural al "monumentelor de utilitate publica" cuprinde o scoala primara rurala de la inceputul secolului al XX-lea, din vremea lui Spiru Haret, un han de la sfarsitul secolului al XIX-lea din satul Saliste, comuna Malaia, doua biserici de lemn, una datata 1771 din satul Mrenesti, comuna Creteni si alta din anul 1785, din comuna Nicolae Balcescu.
3. Sectorul mestesuguri-tahnici populare prezinta atelierul de olarit din Vladesti (sec. XX), atelier de dulgherie-tamplarie din satul Serbanesti (sec. XX), atelierul de prelucrare a parului de capra din satul Curtea si un atelier de fierarie din comuna Stroesti.
De semnalat sunt si instalatiile tehnice: morile de mana si de apa din zona Lovistea, cazanele pentru tuica din localitatile Stoienesti si Buda, cuptorul pentru uscat prune din satul Muiereasca de Sus si o serie de instalatii pentru obtinerea vinului, organizate in cadrul unor gospodarii de viticultori aduse din Mitrofani, Olteanca, Prundeni (zona podgoriei Dragasani).
4. Sectorul constructiilor specializate: troite de drum, fantani de hotar, stupine de albine, o stana din muntele Smeurat, un conac de vie din comuna Fartatesti, o polata si foisoare de paza.
Arta populara este ilustrata prin decorarea interioarelor locuintelor si atelierelor mestesugaresti cu piese textile, de ceramica, din lemn, metal, de iconografie sau mobilier popular.
(dupa pliantul editat de "Muzeul Satului Valcean" - Bujoreni, judetul Valcea - Romania, redactor: prof. Eugen Deca, 2006)